Runristaren Gunnborga i Jättendal

Fantiserar om runristaren Gunnborga och hennes liv.

Sent igår kväll gick jag och Fredrik iväg på en promenad för att bekanta oss lite mer med området i Jättendal dit vi flyttat. Att besöka historiska platser hör till ett måste.

Ett stenkast ifrån oss ligger kyrkan i Jättendal och den sten vi var ute efter att se och känna på. Nämligen runstenen som finns upprest där. Den är ristad av Sveriges enda kända kvinnliga runristare -Gunnborga.

Stenen ristades runt 1000-talet e. Kr vid den tid när Sverige var på väg att kristnas. Det finns på stenen 2 inristade kors, vilket tyder på att detta stämmer med tidpunkten. Historien bakom denna sten lyder att den var först inmurad i kyrkans mur, men vid en brand 1800 blev kyrkan totalförstörd och ödelagd.

Kyrkan i Jättendal

Runstenen klarade sig dock utan större skador. Man uppförde senare en ny kyrka i Jättendal och placerade då stenen som en trappsten till kyrkan med runorna nedåt. Så fick stenen ligga fram till 1950 när det bestämdes att den skulle få en bättre plats, en mer hedersam plats. Det fick bli utanför kyrkan som ett monument. Bra mycket bättre än ett trappsteg. 


Inskriptionen på denna vackra runsten lyder:

Runsvenska:

Ásmundr ok Farþegn, þeir réttu stein þenna eptir Þorketil, fôður sinn, á Vatrungum. Gunnborga fáði stein þenna, hin góða.


 Nusvenska:

 Åsmund och Fartegn de reste denna sten efter Torkel, sin fader, på Vattrång. Gunnborga den goda ristade denna sten