Vettbergets fornborg

Petra och Fredrik njuter av naturen vid Vettberget i Jättendal.

Igår besökte vi en magisk plats. En plats som andas så mycket historia, som vittnar om järnålderns tidsepok och förtäljer om en begravd silverskatt. Jag och Fredrik styrde kosan mot Vettbergets Fornborg som ligger ca 10 minuters bilfärd från oss.

En vacker vandringsled tar oss in i skogen och leder oss upp på berget där kvarlevor av borgen står. Denna borg tros vara från strax före Kristi födelse, och har använts både som skydd i orostider och krig. Samt även tros den ha använts som en ceremoniell plats där man hyllade gudar och gudinnor. Det finns även en legend som säger att det finns en silverskatt begravd någonstans i berget. En skatt som man endast kan finna en midsommarnatt. Man måste dock vara helt knäpptyst om man finner skatten, minsta ljud och den försvinner igen. Det berättas om en herre som fann skatten, men som i samma stund han skulle ta skatten såg en halt höna dragandes en höskrinda. Han blev så paff när han såg denna höna att han yttrade ett skrik och i samma sekund försvann skatten.

Vad säger ni, ska vi bege oss på skattjakt denna midsommar natt?

Ca. 3000 år gammalt fotavtryck inristat på väggen i Vettbergsskrevan. 

Ett fotavtryck hittar man även inristat på väggen i grottan. Det är daterat till ca. 3000 år gammalt. Vi la våra fötter bredvid det. Ett sådant avstamp vore grymt att lämna efter sig. Eller hur?

Här kommer nu en kavalkad bilder. Så djävulskt vacker natur. Inspirerar mig så mycket.

Jo, ännu... 5 minuter från berget finns sagolikt vackra Lunnsjön, som vi kommer att svalka oss i i sommar. Ser framemot soliga sommardagar vid Lunnsjöns strand...

// Shara